BaşkA kelimesinin kökü isim mi fiil mi?
Türkçe’de baş anlamına gelen ve +kA ekiyle biten kelimeden türemiştir. Ana maddeye bakınız.
Kelimenin kökü neresidir?
Dilbilgisinde kök, bir sözcüğün önek ve sonekleri çıkarıldığında geriye kalan anlamlı kısmıdır.
Kelimenin kökeni nedir?
Bir kelimenin en eski, orijinal biçimi “Etymon” (τὸ ἔτυμον) (Türkçe telaffuzunda Etimon) olarak adlandırılır. Türkçede etimoloji terimi yalnızca bir bilime (“etimoloji”) atıfta bulunmaz, aynı zamanda bir kelimenin kökeni hakkında bilgi anlamına gelir ve bu bağlamda “kelime kökü” anlamına da gelir.
Gerçek kelimesinin kökü nedir TDK?
Bu kelime Eski Türkçe “kirtü” kelimesinden gelir. 1. “Gerçeklik, hakikat, sadakat, 2. Yemin, yemin” kelimesinden türemiştir ve Türkçe +çAk eki ile bitmiştir. Bu kelimeler bana nereden geldi? Doğru ve gerçek miydiler?
Başka kelimesi isim mi?
Ötekilik edatları, “diğer”, “başkaları” ve “diğerleri” gibi farklılığı belirten edatlardır.
Ek kök gövdesi nedir?
Köklerden daha büyük kökler veya gövdeler oluşturan ve yeni kelimeler türeten eklere türetme ekleri denir. Türetilmiş ekler, eklendikleri köklerin veya gövdelerin anlamını değiştirir.
İsim kök ve fiil kök nasıl ayırt edilir?
* İsim kökü ile fiil kökü arasında ayrım yapmak için “-mek, -mak” eklerini kullanırız. Eğer “-mek, -mak” eki köke eklenebiliyorsa, kelime fiil köküdür; getirilemiyorsa, isim köktür.
Evli kelimesinin kökü nedir?
marry- – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe evlēn- “bir ev edinmek” fiilinden türemiştir. Bu fiil Eski Türkçe evlē- “bir ev edinmek” fiilinden türemiştir.
Yağmur kökü nedir?
Eski Türkçedeki “yağmur” anlamına gelen yaġmur kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçedeki +mUr ekiyle eski Türkçedeki yaġ- fiilinden türemiştir. Daha fazla bilgi için yağ makalesine bakın. Fiili aktif bir fiil ismi yapan arkaik ek +mIr, “yağmur”, “kömür”, “yumurta” ve belki de “çamur” kelimelerinde görülür.
Aferin hangi dilde?
Aferin – Nisanyan Sözlük. Farsça āfirīn آفرین “övgü, kutsama, alkış” kelimesinden bir alıntıdır. Bu kelime, aynı anlama gelen Orta Farsça āfrīn kelimesinden türemiştir.
Yok hangi dil?
Çakmak (2013: 466), ‘var’ sözcüğünün Türk-Moğol fiilinden türemiş bir sıfat olduğunu, ‘yok’ sözcüğünün ise ‘yo-’ fiilinden geldiğini belirtmiştir.
Efendi kime denir?
Eskiden prensler, din adamları ve eğitimli kişiler için kullanılan, özel adlarından sonra gelen bir unvan.
Yara kelimesinin kökü nedir?
Yara – Nişanyan Sözlüğü. “Yara” anlamına gelen Orta Türkçe kelimeden türemiştir. Bu kelime, “iyileşmeyen yara, ülser, uyuz” anlamına gelen Moğolca “yara” kelimesiyle ilişkilidir. Türkçe yar- fiilinden türediği düşünülse de, Eski ve Modern Türkçede +A ekinin işlevi açık değildir.
Eski Türkçede köni ne demek?
Köni kelimesi Eski Türkçede “dürüst, sadık, doğru, samimi” anlamına gelmektedir (DS, 1969: 315; Caferoğlu, 1993: 77).
Kitap kelimesinin kökü nedir?
Kitap kelimesi Arapça bir kelimedir. “Kitap” (yazılı) kelimesi “ketebe” (yazmak) kökünden gelir. Türkçe biçimi “bitig”tir, diğer yazımları “bitik” veya “betik”tir.
İsim mi fiil mi nasıl anlarız?
Kelimenin köküne bakmayız. Kelimenin son halinin sonuna infinitive suffix ekleriz ve ona bakarız. Örneğin, “to write” bir fiildir. Ancak, “to write” dediğimizde, bir isim haline gelir.
Başka kelimesi hangi dilde?
“Öteki” kelimesinin kökeni Türkçedir.
Yanlış kelimesinin kökü isim mi fiil mi?
Orta Türkçe yaŋlış “hata, günah” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe yaŋıl – “yoldan sapmak, sapmak, hata yapmak” fiilinden Eski Türkçe +Iş ekiyle türemiştir.
Uzak kelimesinin kökü isim mi fiil mi?
uzak – Nişanyan Sözlüğü. “Uzun ömürlü, geniş” anlamına gelen Eski Türkçe uzak (far) kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe +Uk ekiyle Eski Türkçe uza- fiilinden türemiştir.