Dilemma hangi köken?
Kökeni. Antik Yunanca δίλημμα (dílēmma) kelimesinden alınmıştır.
Dilemma ne demek?
Bir durum veya olay karşısında ortaya çıkan ikilem veya karışıklık ve şaşkınlık olarak ifade edilebilir. Özellikle anlamına göre değerlendirilir, örneğin “ikilemde olmak”, yani kararsız olmak.
İkilem hangi dilde?
Bir ikilem oluştuğunda, kişi iki istenen veya tam tersi iki istenmeyen seçenek arasında zor bir seçim yapmak zorundadır. Kelime Yunanca diliēmma (di “iki kez” + lēmma “öncül”) kelimesinden gelir; mantık ve retorikte bir kişiyi iki olumsuz seçenek arasında seçim yapmaya zorlarken kullanılan bir terimdir.
Kelime ne demek etimoloji?
“Köken bilimi, köken bilgisi” anlamına gelen etimoloji terimi, Yunanca etimo(n) + logos’tan türemiştir.
Dilemma ne demek felsefe?
TDK’ya göre ikilem şu anlama gelir: “İki önermesi olan ve her iki önermenin de sonucu olan bir mantıktır. Kişiyi istenmeyen seçeneklerden birini, genellikle iki seçenekten birini izlemeye zorlayan bir tartışma ve problem durumudur.”
Sorun Türkçe kökenli mi?
“Problem” kelimesi Türkçe’den gelir ve “ask” fiilinin köküne -Xn eki eklenerek türetilir. Fransızcadan Türkçe’ye gelen problema kelimesinin kökeni Yunanca problema kelimesidir.
Dilemma ne demek tureng?
dilemma kelimesinin İngilizce Türkçe sözlük anlamları: 16 sonuç dilemma i. Şehri terk etmek ya da hoş karşılanmadığı yerde kalmak ikilemiyle karşı karşıyadır. Şehri terk etmek ya da hoş karşılanmadığı yerde kalmak ikilemiyle karşı karşıyadır.
İkilem nedir felsefede?
Felsefede, etik ikilem, etik paradoks veya ahlaki ikilem olarak da adlandırılır, iki veya daha fazla çatışan ahlaki zorunluluğun bir faktörle çatıştığı ve bunların hiçbirinin diğerini geçersiz kılmadığı bir durumdur. Felsefede, etik ikilem, etik paradoks veya ahlaki ikilem olarak da adlandırılır, iki veya daha fazla çatışan ahlaki zorunluluğun bir faktörle çatıştığı ve bunların hiçbirinin diğerini geçersiz kılmadığı bir durumdur.
Bulmacada dilemma ne demek?
Bulmacalarda ikilem kelimesinin en yaygın cevabı ikilemdir. Harf harf bulmacalarda, ikilem sorusunun cevabı 6 harften oluşuyorsa, cevap olarak “ikilem” kelimesi yazılmalıdır.
İkilem kelimesinin kökü nedir?
Dilemma – İngilizce Sözlük. Türkçe-Türkçe fiil ikile-‘den Yeni Türkçe eki +Im ile türemiştir. Bu fiil, Yeni Türkçe eki +lA- ile iki Türkçe-Türkçe kelimeden türemiştir.
Edebiyatta ikilem nedir?
İkileme, cümlenin anlamını artırmak, cümleyi güçlendirmek, daha ilgi çekici hale getirmek amacıyla aynı veya farklı sözcüklerin bir araya getirilmesiyle oluşturulan kelime grubudur.
Etik ikilem nedir örnekleri?
Örneğin, bir öğretmenin iyi notlar vermek için velilerden rüşvet alması etik olmayan bir davranıştır. Etik ikilemin bir örneği, dersin zorluk seviyesini çalışkan veya ortalama öğrencilere göre ayarlayıp ayarlamayacağından emin olmayan bir öğretmenin durumudur.
Efendi hangi dilde?
“Efendi” kelimesi iyi örneklerden biridir. Bu kelime Yunanca kökenlidir. Anadolu Selçuklu döneminde Bizans Yunancasından Türk Türkçesine geçmiştir.
Lahana hangi dilden geçmiştir?
Lahana – Nisanyan Sözlüğü. Yunanca láχano λάχανο “lahana kelimesi” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime, eski Yunanca láχanon λάχανον “her türlü sebze” kelimesinden türemiştir. Bu kelimenin adı, eski Yunanca laχaínō λαχαίνω “toprağı sürmek, kazmak” fiilinden türemiştir.
Liman hangi dilden Türkçeye geçti?
Kelimenin kökeni, “koy” veya “gemi mahallesi” anlamına gelen eski Yunancadaki λιμένας (limenas)’dır. Yunancadan Türkçeye “gemi mahallesi” anlamına gelen liman olarak çevrilmiştir ve birçok Türkçe yer adında kullanılmıştır.
Dilem ne demek TDK?
Dilem isminin anlamı: Kalp ilacı.
Diz Türkçe kökenli mi?
Eski Türkçedeki tiz fiilinden türemiştir – “düzenlemek (özellikle incileri), dizmek”.
Delalın Türkçe anlamı nedir?
Delal, genellikle Kürt kökenli bir isimdir ve “güzellik” veya “sevimlilik” anlamına gelir. Bu isim aynı zamanda saflığı, estetiği ve çekiciliği ifade etmek için de kullanılabilir. Delal ismine sahip kişiler genellikle güçlü bir estetik duygusuna sahip samimi, sosyal açıdan popüler kişiler olarak bilinir.
Hükümdar Türkçe mi?
Hükümdar kelimesi Arapça hükm kelimesinden ve Farsça -dar ekinden türemiştir.