Belediyelerin denetimini kim yapar?
Belediyelerin dış denetimleri Sayıştay tarafından yapılır, illerin özel idareleri de öyle. Ayrıca belediyenin mali işlemler hariç olmak üzere idari işlemleri, idarenin yasallığı ve dürüstlüğü açısından İçişleri Bakanlığı tarafından incelenir.
İç denetimi kim yapar?
İç denetim, iç denetçiler tarafından gerçekleştirilir. Uluslararası İç Denetçiler Enstitüsü (IIA), iç denetim için en önemli ve genel olarak tanınan mesleki kuruluştur.
Belediyede iç denetçi ne iş yapar?
İdarenin harcamalarının, mali işlemlere ilişkin karar ve emirlerinin amaç ve politikalara, kalkınma planlarına, programlara, stratejik planlara ve performans programlarına uygunluğunu denetlemek ve değerlendirmek. Mali yönetim ve kontrol süreçlerinin sistem denetimlerini yapmak ve bu konularda önerilerde bulunmak.
İç kontrolü kim yapar?
İç denetçi, bu görevleri İç Denetim Koordinasyon Komitesi tarafından oluşturulan uluslararası kabul görmüş kontrol ve denetim standartlarına uygun olarak yürütür. İç denetçi görevlerinde bağımsızdır ve temel görevleri dışındaki görevleri yürütmek üzere görevlendirilmez veya atanmaz.
Vali belediyeyi denetler mi?
Vali, ilin özel idaresini ve tüm bağlı kuruluşlarını denetler ve kontrol eder. Aynı yetki ilçe düzeyindeki ilçe valilerine de verilmiştir.
Belediyeleri hangi bakanlık denetliyor?
Söz konusu protokol, belediyelerin denetimine ilişkin konuların İçişleri Bakanlığı tarafından yürütüleceğini öngörmüştür. Ancak, Anayasa’nın 127. maddesinin 5. fıkrası, idari vesayet yetkilerini yalnızca İçişleri Bakanlığı’na değil, aynı zamanda tüm merkezi yönetime devretmektedir.
İç kontrol ve iç denetim farkı nedir?
COSO* iç kontrol; İş hedeflerine ulaşmada makul güvence sağlayan bir süreç olarak tanımlar. İç denetim nedir? İç denetim, bir organizasyona değer katma ve operasyonel verimliliğini iyileştirme hedefiyle bağımsız, nesnel güvence ve danışmanlık hizmetleri içeren bir faaliyettir.
İç denetçi hangi kurum tarafından atanır?
MADDE 21 – (1) İç denetçiler, bakanlıklar ve bağlı idarelerin üst düzey yöneticileri ile diğer idarelerin üst düzey yöneticilerinin teklifi üzerine onaylı adaylar arasından Bakan tarafından atanır ve aynı usulle görevden alınır.
İç denetçi maaşları ne kadar?
Kullanıcıların en çok paylaştığı maaşlar 55.200 TL ile 118.100 TL arasında değişmektedir. İç Denetçinin en düşük paylaşılan maaşı 49.000 TL iken en yüksek olanı 175 TL’dir.
Belediyelerde iç denetim birimi nasıl kurulur?
Belediyelerdeki iç denetim doğrudan belediye başkanına bağlıdır. Birimin başkanı iç denetçiler arasından usulüne uygun olarak atanır ve belediye başkanı tarafından atanır.
İç denetçi kimler olabilir?
İç Denetçi sınavına aşağıdaki kişiler başvurabilir: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesindeki şartları taşımak. Lisans derecesine sahip olmak (açık öğretim mezunları dâhil) ve kamu hizmetinde en az 5 yıl veya uzman, doktora öğrencisi, yönetici ve üzeri gibi pozisyonlarda en az 8 yıl çalışmış olmak.
Denetim ekibi kimlerden oluşur?
Bağımsız Denetim Yönetmeliği’nin 27. maddesine göre, denetim ekipleri en az üç denetçiden oluşacak ve baş denetçi ve denetim ekiplerinde belirtilen diğer kademeler için en az bir yedek denetçi belirlenecektir. Bu çerçevede tarafımıza bildirilen sözleşmelerde oluşturulan denetim ekipleri incelenecektir.
Belediyelerde üst yönetici kimdir?
Madde 11 – Bakanlıklar ile diğer kamu idarelerinde en üst yönetici, il özel idarelerinde vali, belediyelerde ise belediye başkanıdır.
İç kontrol sisteminin kimin sorumluluğundadır?
İdarede yeterli ve etkili bir iç kontrol sisteminin kurulmasını sağlamak, işleyişini izlemek ve gerekli önlemleri alarak iyileştirmek yöneticinin sorumluluğundadır. İç kontrol sisteminin sahibi en üst yöneticidir.
İç denetimin görevleri nelerdir?
İç denetçilerin görevleri: Sağlanan bilgilerin etkili, ekonomik ve verimli kullanımını kontrol etmek. Yasal uyumluluk denetimleri yapmak. Finansal yönetim ve kontrol süreçlerinin sistem denetimi. Daha fazla makale…
Belediyeler hangi bakanlığa bağlıdır?
Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü, 10.07.
Belediyeler Sayıştay denetimine tabi mi?
Kamu Maliyesinin Yönetimi ve Denetimi Hakkında Kanun ve Sayıştay Kanunu’na göre, belediye işletmeleri ve şirketlerinin denetimi, kamu kaynakları bakımından Sayıştay denetimine tabidir. Yasama organı adına Sayıştay tarafından yürütülür.
Belediye denetim komisyonu kimlerden oluşur?
Denetleme Kurulu, Meclisteki siyasi grupların ve bağımsız milletvekillerinin üye sayısının toplam milletvekili sayısına bölünmesiyle oluşur.
Belediyeler kim tarafından yönetilir?
MADDE 37. – Belediye başkanı, belediye idaresinin başı ve belediye tüzel kişiliğinin temsilcisidir. Belediye başkanı, ilgili kanunda belirtilen esas ve usullere göre seçilir.